Какво е хостинг и домейн?

Какво е хостинг и домейн?

domain-hosting
 • Какво е хостинг?
  За да стои вашият уеб сайт в интернет пространството е нужно, той да бъде инсталиран в специален компютър, който да е непрекъснато включен и свързан с Интернет, така че всеки Интернет потребител по света по всяко време да може да получи достъп до вашия сайт.
  Също така, този компютър има инсталирани някои програми, които да поддържат вашият сайт и този компютър се нарича “Уеб сървър”.
  В България, както и навсякъде по света си има фирми, които се занимават с поддържане на такива сървъри и се грижат на пространството на нашите сайтове, разбира се срещу заплащане от наша страна. Хостинга си има някои важни характеристики, които трябва да гледате при избора на доставчик. Те са:
  – Операционна система(Linux, Windows и др.),
  – Дисково пространство(обикновено 200 MB са достатъчни за един малък или среден уеб сайт.
  – Месечен трафик(трафика, който ви е нужен, зависи от очакваната посещаемост на сайта(брой на потребители и т.н.)
  – Бройка на емайл адресите, разрешени към вашия домейн(info@saita.com)
  – Поддържани сървърни технологии(тук са нужните програмни езици, на които ще бъде изграден уеб сайта ви – за което най-добре е да попитате вашият уеб разработчик)
  Едни от най-известните фирми за хостинг(hosting) и домейн(domain) в България са ICN.BG и SuperHosting.BG.
 • Какво е домейн?
  Думата домейн идва от английски (domain) и означава “област” или “владение”.
  Най-просто казано, домейна е името на вашият уеб сайт, което се записва в адресната лента на браузърите за да се отвори сайта.
  Ролята на домейна е да указва посредством DNS записи, на кой сървър(хостинг) е разположен уеб сайта.Валиден домейн съдържа или латиница или кирилица; цифри; и тире ‘-‘ (като с него домейнът не може да започва или завършва). Домейнът не трябва да започва с ‘xn--‘. Домейнът трябва да е с дължина от 4 до 63 знака.

  Възможна е регистрацията и на домейни на кирилица. Например, домейн.com или фирма.eu. Тези домейни се кодират по специален начин и примерно firma.eu ще стане xn--80apmps.eu. При изписване на фирма.eu в браузъра, той автоматично ще отвори сайта, но някои браузъри ще покажат в адресната лента кодирания домейн. При домейни на кирилица най-вероятно няма да можете да използвате e-mail адреси към тях.

  Домейнът ви идентифицира в интернет и затова е важно да внимавате да не изтече, тъй като може да загубите собствеността си над него. Домейнът може да се поддържа и без да се закупува хостинг към него, а когато дойде времето да развиете сайт вече може да се поръча хостинг.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.