Блог - Chochev.EU - Портфолио на nikych

Блог


front-end-web-develop
Admin March 4, 2016

Няколко готини уеб курсове, които ще водя в Пловдив…

Здравейте, драги читатели!

Нека се похваля с една добра новина – вече съм част от IMG ACADEMY PLOVDIV и ще водя няколко много интересни курсове, които може да разгледате тук!

Може би знаете, че съм фен на уеб технологиите, затова и започвам със серия готини уеб курсове – Курс ” Уеб дизайн с HTML5 и CSS3″Курс “CMS системи”Курс “JavaScript Basics” и Курс “Нарязване на сайтове”.

Аз съм човек-практик и може да бъдете сигурни, че освен базовите теоретични познания ще получите достатъчен брой упражнения и домашни, за да свикнете със спецификата и особеностите на технологиите.

Интересен курс се очертава – курса по JavaScript за начинаещи. Ако сте начинаещи в уеба, но искате да се развивате в тази посока, ако имате базови (желателно е) познания по HTML и CSS, и искате да научите JavaScript – това е вашият курс!

Никога не сте писали JavaScript? Не се притеснявайте – ще започнем от началото! :)

Имате базови познания по езика? Елате да ги затвърдите/надградите… ;-)

Повече информация за курсовете, които ще водя – ще намерите на IMG Academy!

bulinfo_1
Admin July 22, 2013

Защо Ви е нужен уеб сайт?

Защо Ви е нужен уеб сайт?

 1.  Уеб сайта работи за вас и вашия бизнес 24 часа в денонощието през цялата година без ваш труд
 2. Сайта Ви рекламира 365 дена в годината денонощно.
 3. Тук се представя информация за вас и вашият бизнес(цени, услуги и т.н.)
 4. С вашият сайт клиентите могат да бъдат сигурни, че вие сте сериозни и могат да разчитат на вашите услуги.
 5. Поддържате непрекъсната връзка с вашите клиенти. Чрез сайта всеки клиент може да се свърже с вас и да очаква отговор от Вас.
 6. Сайтът ви дава възможност за глобално покритие, тъй като така продуктите и услугите Ви ще могат да бъдат разгледани от цял свят.
 7. Чрез уеб сайт ползвате насочена реклама. Ако вашият сайт е добре оформен и направен, вие то до него ще достигнат всички заинтересовани клиенти чрез ключовите думи в търсещите машини.
 8. Уеб сайта е вашето представяне и представяне на продукта ви пред света. Добрия дизайн с интригуващо съдържание ще ви продава по цял свят.

web-designer-or-programmer-269x300

Какво да съдържа сайта ми?

Много важно е преди да потърсите някой като мен(човек за изработката на сайта ви) да знаете, какво точно искате да съдържа Вашият уеб сайт. Помислете за функционалностите, съдържанието, целите на сайта и т.н. и така ние ще Ви дадем оферта и съвети за вашата уеб реклама.

Не забравяйте, че хубаво е когато представяте Вашата фирма в интернет, да е професионално, за да не оставя лошо впечатление у клиентите Ви.

Колко ще струва?

Сигурно се питате, колко ще струва всичко това… Цената на всеки уеб сайт се определя от много фактори. Точната цена зависи от това, какво ще съдържа сайта, функциите му, структурата и т.н.
Примерна цена за един обикновен Е-магазин варира от 80 до 200 лева.
Примерна цена за един обикновен рекламен сайт варира от 80 до 150 лева.
Примерна цена на сайт за обяви, оферти и т.н. – около 200 – 300 лева.

Ако вече сте по-сигурни, че това е отличната реклама без която не може никой бизнес и искате и Вие да притежавате уеб сайт можете да потърсите нашите услуги на следните координати:
Телефон: 0898807434
Скайп: niky_gat
Емайл: nikygat@mail.bg

Можете също да разгледате и моите проекти на адрес: chochev.eu

domain-hosting
Admin July 22, 2013

Какво е хостинг и домейн?

 • Какво е хостинг?
  За да стои вашият уеб сайт в интернет пространството е нужно, той да бъде инсталиран в специален компютър, който да е непрекъснато включен и свързан с Интернет, така че всеки Интернет потребител по света по всяко време да може да получи достъп до вашия сайт.
  Също така, този компютър има инсталирани някои програми, които да поддържат вашият сайт и този компютър се нарича “Уеб сървър”.
  В България, както и навсякъде по света си има фирми, които се занимават с поддържане на такива сървъри и се грижат на пространството на нашите сайтове, разбира се срещу заплащане от наша страна. Хостинга си има някои важни характеристики, които трябва да гледате при избора на доставчик. Те са:
  – Операционна система(Linux, Windows и др.),
  – Дисково пространство(обикновено 200 MB са достатъчни за един малък или среден уеб сайт.
  – Месечен трафик(трафика, който ви е нужен, зависи от очакваната посещаемост на сайта(брой на потребители и т.н.)
  – Бройка на емайл адресите, разрешени към вашия домейн(info@saita.com)
  – Поддържани сървърни технологии(тук са нужните програмни езици, на които ще бъде изграден уеб сайта ви – за което най-добре е да попитате вашият уеб разработчик)
  Едни от най-известните фирми за хостинг(hosting) и домейн(domain) в България са ICN.BG и SuperHosting.BG.
 • Какво е домейн?
  Думата домейн идва от английски (domain) и означава “област” или “владение”.
  Най-просто казано, домейна е името на вашият уеб сайт, което се записва в адресната лента на браузърите за да се отвори сайта.
  Ролята на домейна е да указва посредством DNS записи, на кой сървър(хостинг) е разположен уеб сайта.Валиден домейн съдържа или латиница или кирилица; цифри; и тире ‘-‘ (като с него домейнът не може да започва или завършва). Домейнът не трябва да започва с ‘xn--‘. Домейнът трябва да е с дължина от 4 до 63 знака.

  Възможна е регистрацията и на домейни на кирилица. Например, домейн.com или фирма.eu. Тези домейни се кодират по специален начин и примерно firma.eu ще стане xn--80apmps.eu. При изписване на фирма.eu в браузъра, той автоматично ще отвори сайта, но някои браузъри ще покажат в адресната лента кодирания домейн. При домейни на кирилица най-вероятно няма да можете да използвате e-mail адреси към тях.

  Домейнът ви идентифицира в интернет и затова е важно да внимавате да не изтече, тъй като може да загубите собствеността си над него. Домейнът може да се поддържа и без да се закупува хостинг към него, а когато дойде времето да развиете сайт вече може да се поръча хостинг.

Antonik_002
Admin July 22, 2013

АРДИНСКИТЕ ТАЛАНТИ С УСПЕХ В НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИТ

Талантите от ПГ „Христо Смирненски” – Ардино Николай Чочев и Антон Чолаков покориха най-известното национално състезание по Информационни технологии и визуални изкуства – „Аз мога – тук и сега”, което традиционно се провежда в град Девин.
Единадесетокласниците от Ардино участваха в категория „Редизайн на Уеб Сайт”, където бяха оценявани от експертно жури в областта на информационните технологии, което определи Николай и Антон в челната класация TOP 5(2-ро и 4-то място). Учениците от ПГ „Христо Смирненски” – Ардино защитиха сертификатите по програмиране, които получиха по-рано през годината достойно и показаха на над 300 участника, че самообучението и добрия отбор могат да донесат много успехи.
Николай Чочев подчерта, че това състезание в гр. Девин е едно от най-добрите в България. „Конкуренцията беше наистина голяма, журито и менторите повече от професионалисти и готини хора. След труден избор на журито бях избран за 2-ри в категорията, но аз съм повече от доволен и сега още повече се мотивирам за следващата година. Много съм доволен от цялата организация на състезанието, от журито, менторите и всички участници – всички емоции от състезанието ще останат в моето съзнание за дълго.” – коментира тийнейджъра.
Антон Чолаков не пропусна да спомене огромният брой нови приятелства и страхотни емоции на тридневното състезание: „Беше уникално! Това е любимото ми състезание! Надявахме се да влезем в ТОП 5 и в крайна сметка успяхме. Жалко, че Николай не успя за една точка да се пребори за първото място, а аз за третото – щеше да е уникално да сме в ТОП 3, но все пак ни очаква и следващото издание на състезанието. Запознахме се с наистина страхотни момчета и момичета, всичко беше прекрасно! Менторите, журито, организаторите заслужават адски много похвали! А ние доказахме, че можем „Тук и Сега!””
Антон и Николай, които са познати като екип Antonik представиха успешно както града, така и областта и сега се готвят за следващото голямо събитие в техния бранш – SUPERлятната академия в гр. Девин. Екип Antonik допълниха, че на състезанието Ардинския отбор бе забелязан и харесан от всички, а овациите са били повече от очакваните.

telerik_academy_l
Admin July 21, 2013

Академия за обучение по програмиране – Телерик

Имате наклонности към уеб програмирането, дизайна, уеб приложения и други подобни? Вашето място е в академията на Telerik. В тази академия можете да откриете много безплатни и полезни за всички нас курсове. Лично мен най-много ме впечатли курса по front-end development (HTML, CSS, JavaScript, CMS системи). Този курс обучава ученици, студенти и възрастни на технологиите: html5, css3, cms, javascript, photoshop и други. (more…)